Amalan Berbekam

Amalan Berbekam

Amalan Berbekam

“ Bapa saya seorang penghidap Diabetes. Bolehkah dia menjalani rawatan berbekam?”, Misha Georgetown

Dr Hassan Basri Mukhali menjawab:

Penghidap Diabetes Mellitus mempunyai daya ketahanan yang rendah berbanding dengan individu yang sihat. Lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai paras gula yang tinggi yang tidak dikawal dengan baik. Proses berbekam memerlukan anda melukakan kulit untuk meresap darah keluar dengan menggunakan tekanan negatif.

Untuk penghidap Diabetes Mellitus, mereka TIDAK digalakkan berbekam kerana proses melukakan kulit itu boleh menyebabkan luka lambat sembuh dan risiko jangkitan lebih-lebih lagi kepada mereka yang mempunyai paras gula yang tinggi serta tidak terkawal. Kebersihan peralatan juga penting di mana pembekam perlu memastikan peralatan yang digunakan sentiasa steril, bersih dan tidak boleh dikongsi dengan pesakit lain untuk mengurangkan risiko jangkitan penyakit berjangkit seperti hepatitis C dan sebagainya. Kepada penghidap Diabetes Mellitus, anda perlulah berbincang dengan doctor anda sebelum melakukan rawatan berbekam.

Di harap perkongsian di atas membantu anda yang berniat dan menjalani rawatan berbekam. Pastikan anda bebas dari masalah kencing manis sebelum melakukan rawatan berbekam. Jaga pemakanan, kurangkan pengambilan makanan-makanan yang manis dan amalkan cara hidup yang lebih sihat.

Jika anda mencari suplemen yang dapat membantu anda kurangkan risiko kencing manis, saya senaraikan beberapa suplemen organic dari produk Shaklee yang boleh membantu anda:

  • Zinc Complex: untuk ciptakan insulin secara semulajadi kepada tubuh penghidap kencing manis
  • B-Complex: untuk menukarkan makanana kepada tenaga
  • ESP: minuman soya non-GMO atau bukan genetik ini membantu bagi pesakit yang teringin minum air manis. ESP mengandungi GI (indeks glisemik) yang rendah dan selamat diambil oleh pesakit kencing manis jadi mereka tidak perlu risau. Ianya minuman yang memberikan tenaga dan kurangkan kelesuan kepada pesakit
  • GLA Complex: menghalang komplikasi Diabetes dengan merendahkan gula dalam darah, serta meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula dalam darah yang tinggi
  • Alfalfa Complex: serat yang membantu mengurangkan risiko kencing manis, kolestrol dan darah tinggi.
  • Vivix: membantu mengurangkan risiko komplikasi kencing manis ke tahap yang lebih teruk. Amat disyorkan bagi mereka yang masih berada di peringkat awal kencing manis

Suplemen yang saya syorkan di atas sebenarnya bukan tujuan untuk merawat. Ianya lebih kepada pencegahan. Namun, jika pesakit mengalami masalah Diabetes yang teruk hingga ke tahap komplikasi buah pinggang dan organ-organ lain suplemen tidak banyak membantu kerana setiap suplemen yang diambil memerlukan anda mengambil air putih yang mencukupi. Mencegah adalah lebih baik dari mengubati.

MommaSihat.Net
012-4020841

Komen Di sini

CommentLuv badge

Anda boleh menggunakan Shaklee ID saya untuk dapatkan harga ISTIMEWA di mana-mana kaunter Shaklee!

Testimoni

Perut Buncit Kini Kempis

PENAFIAN & DISCLAIMER

Blog ini adalah hak milik peribadi saya dan tidak ditaja oleh oleh mana-mana warga persendirian, organisasi, mahupun pihak ketiga. Segala hasil penulisan adalah melalui pembacaan, pengalaman sendiri & perkongsian daripada pengguna (setelah mendapat keizinan daripada pengguna tersebut). Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan, dan saya ingin pembaca yang budiman tahu bahawa blog ini tidak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.

* DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Follow Us

Follow our activity on the web and get to know us.

Contact Us

ID Shaklee: 881070,

+60124020841

Distributor Jawi Penang (COD)

hubungi@mommasihat.net

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.