Bagaimana Mengira BMI?

Bagaimana Mengira BMI?

Bagaimana Mengira BMI

BMI ialah singkatan kepada Body Mass Index yang boleh dijadikan rujukan kita untuk mengetahui berat badan paling ideal untuk kanak-kanak, wanita dan juga lelaki. Berikut boleh djadikan panduan.

Cara mengira BMI

(a) Formula BMI ialah dengan membahagikan berat badan dengan ketinggian (dalam meter) ganda dua atau
Berat (kilogram)/[Tinggi (meter) x tinggi (meter)]

(b) Untuk lebih tepat, anda boleh mengira sendiri berat badan yang unggul mengikut ketinggian masing-masing. Caranya ialah:
23 x tinggi (meter) x tinggi (meter)
Contoh : Sekiranya ketinggian anda 1.5 meter maka :
Cara kiraannya ialah: 23 x 1.5 x 1.5 = 52.
Ini bermakna bagi individu yang mempunyai ketinggian 1.5 meter, berat badan unggul ialah 52 kilogram.

(c) Mengukur ukur lilit pinggang.
Ukur lilit pinggang bagi wanita mestilah tidak melebihi 80 sentimeter (32 inci) dan lelaki pula antara 88 hingga 94 sentimeter (36 hingga 40 inci).

Formula WHR

Bagaimana pula cara untuk mengetahui sama ada bentuk badan kita cantik ataupu tidak? Ianya boleh diketahui melalui formula WHR (Waist ot Hip Ratio). Nisbah ukuran pinggang dan punggung (WHR) adalah kaedah penentu untuk mengetahui bentuk badan baik dan ideal bagi setiap orang. Caranya ialah membahagikan ukuran pinggang dengan punggung yang mana bagi wanita, ukurannya mestilah tidak melebihi 0.8 dan 1.0 bagi lelaki. Sekiranya nisbah WHR melebihi tahap ditentukan di atas, bermakna bentuk badan kurang cantik walaupun BMI anda dalam lingkungan normal.

Jadi, jika anda sedang berusaha mengecilkan punggung, paha dan mengempiskan perut terutamanya pada bulan puasa ini cadangan saya ialah anda lakukan sedikit senaman yang berkaitan dengan otot di sekitar bahagian yang berlemak. Anda boleh lakukan senaman latih tubi, dan beberapa senaman lain yang membantu anda mengecilkan bahagian-bahagian tersebut dengan lebih efisyen seperti gambar di bawah.

Senaman Kecilkan Paha

Untuk kesan lebih efektif dan pantas, Cinch Shake Mix adalah sangat membantu! Penurunan berat badan adalah lebih mudah dilakukan pada bulan puasa kerana badan sedang berada dalam keadaan detoks. Maka, lemak-lemak yang tinggal hanyalah lemak-lemak degil yang perlu dibuang tanpa meletihkan kita. Dengan senaman ringkas dan ditambahkan pula dengan keistimewaan Cinch Shake Mix dalam membantu tubuh membentuk kembali otot, badan akan jadi lebih ‘fit’ dan ‘firm’ dengan pantas.

Bijak membeli pada masa yang tepat adalah saranan saya. Jangan ditunggu pula waktu raya kerana waktu itu, lemak-lemak baru pula yang akan terkumpul. Hubungi saya dan pengedar-pengedar di sini berhampiran anda untuk maklumat lanjut –> Pengedar Shaklee

Kalkulator BMI –> bagaimana mengira BMI

Kalkulator WHR–> bagi menunjukkan bentuk tubuh ideal seseorang

MommaSihat.Net
012-4020841

 

2 Response to Bagaimana Mengira BMI?

  1. Nurul Fazreen Othman says:

    nice sharing

Komen Di sini

CommentLuv badge

Anda boleh menggunakan Shaklee ID saya untuk dapatkan harga ISTIMEWA di mana-mana kaunter Shaklee!

Testimoni

Perut Buncit Kini Kempis

PENAFIAN & DISCLAIMER

Blog ini adalah hak milik peribadi saya dan tidak ditaja oleh oleh mana-mana warga persendirian, organisasi, mahupun pihak ketiga. Segala hasil penulisan adalah melalui pembacaan, pengalaman sendiri & perkongsian daripada pengguna (setelah mendapat keizinan daripada pengguna tersebut). Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan, dan saya ingin pembaca yang budiman tahu bahawa blog ini tidak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.

* DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Follow Us

Follow our activity on the web and get to know us.

Contact Us

ID Shaklee: 881070,

+60124020841

Distributor Jawi Penang (COD)

hubungi@mommasihat.net

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.