Berapakah Asid Folik yang Diperlukan

Tidak ramai yang tahu berapakah asid folik yang diperlukan atau berapakah sebenarnya jumlah harian yang memadai untuk kita? Entri ringkas ini penting untuk dikongsikan bersama bagi menambahkan pengetahuan khususnya kepada kaum ibu yang sedang hamil atau mahu hamil.

Berapakah Asid Folik yang diperlukan?

Asid Folik yang Diperlukan

Tahukah anda, antara perkara pertama yang terjadi semasa pembentukan janin ialah saraf tunjang dan ia sepatutnya mempunyai pelindung yang ‘membaluti’ saraf tunjang bagi mengelakkan sebarang kerosakan saraf. Dalam tempoh 12 minggu pertama kehamilan, saraf tunjang bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Maka itulah, Asid Folik yang mencukupi sepatutnya ada pada tubuh si ibu bagi membantu pembentukan saraf tunjang tersebut. Tetapi berapakah kuantiti yang diperlukan?

Berikut adalah sedikit info:
** Bayi (0-6 bulan): 25mcg/day
** Bayi (6-12 bulan): 35mcg/day
** Kanak-kanak (1-3 tahun): 50mcg/day
** Kanak-kanak (4-6 tahun): 75mcg/day
** Kanak-kanak (7-10 tahun): 100mcg/day
** Kanak-kanak Lelaki (11-14): 150mcg/day
** Remaja Lelaki (15-18): 200mcg/day
** Lelaki (19 dan ke atas): 200mcg/day
** Kanak-kanak Perempuan (11-14): 150mcg/day
** Remaja Perempuan (15-18): 180mcg/day
** Perempuan (19 dan ke atas): 180mcg/day
** Kehamilan: 400mcg/day
** Penyusuan: 280mcg/day

Apakah kesan kekurangan asid folik ke atas ibu hamil?

Jawapannya ialah Spina Bifida, iaitu masalah ketumbuhan atau juga dikenali sebagai cyst yang tumbuh di luar saraf tunjang bayi seperti di dalam gambar di bawah. Ianya hanya akan berlaku kerana si bayi mendapat sedikit asid folik ketika di dalam kandungan.

Spina Bifida

Berapakah asid folik yang diperlukan oleh ibu hamil untuk mengelakkan bayi terkena Spina Bifida?

 

Jadi, dah tahu kenapa kami sarankan B-Complex dalam kebanyakan set tawaran kami? B-Complex Shaklee mengandungi 200mcg asid folik yang dibenarkan.

 

MommaSihat.Net
012-4020841

3 Response to Berapakah Asid Folik yang Diperlukan

  1. […] amalkan basic supplementĀ sahaja waktu ini iaituĀ Vita-Lea, B-Complex dan Sustaining Released Vita C setiap hari bagi membantu mengurangkan rasa flat itu. Pernah juga […]

Komen Di sini

CommentLuv badge

Anda boleh menggunakan Shaklee ID saya untuk dapatkan harga ISTIMEWA di mana-mana kaunter Shaklee!

Testimoni

Perut Buncit Kini Kempis

PENAFIAN & DISCLAIMER

Blog ini adalah hak milik peribadi saya dan tidak ditaja oleh oleh mana-mana warga persendirian, organisasi, mahupun pihak ketiga. Segala hasil penulisan adalah melalui pembacaan, pengalaman sendiri & perkongsian daripada pengguna (setelah mendapat keizinan daripada pengguna tersebut). Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan, dan saya ingin pembaca yang budiman tahu bahawa blog ini tidak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.

* DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Follow Us

Follow our activity on the web and get to know us.

Contact Us

ID Shaklee: 881070,

+60124020841

Distributor Jawi Penang (COD)

hubungi@mommasihat.net

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.