Category Archives: Wanita

GBS Tidak Halang Kelahiran Secara Normal

GBS Tidak Halang Kelahiran Secara Normal

Pertama kali saya mendengar perkataan GBS ini adalah ketika saya hamilkan anak ketiga saya yang ke-26 minggu. Saya hanya tahu mengenai makna dan kesannya ke atas saya dan bayi yang dikandung itu, hanya setelah saya Google pengertiannya. Agak mengejutkan kerana kesan GBS ini agak membahayakan nyawa bayi yang bakal dilahirkan. Panik dan gentar sejujurnya waktuTeruskan Bacaan →

Redah ke Labor Room Demi Durian Crepe..

Redah ke Labor Room Demi Durian Crepe..

Cerita ini bukan satu rekaan. Ianya benar-benar terjadi pada tanggal 1/4/2016, dan berlaku kepada saya sendiri. Tak akan saya lupa kisah ini sampai bila-bila pun. Gara-gara Durian Crepe yang dikatakan terbaik dari ladang, saya yang tidak pernah mengidamkan Durian Crepe, tiba-tiba rasa teringin sangat nak merasa Durian Crepe tersebut. Redah ke Labor Room Demi DurianTeruskan Bacaan →

Bahayakah Keputihan Ketika Hamil?

Bahayakah Keputihan Ketika Hamil?

Wanita secara umumnya mengetahui apakah yang dipanggil keputihan. Namun, tidak ramai yang mengetahui bahawa masalah keputihan ini boleh juga dialami oleh wanita yang sedang hamil. Entri kali ini saya ingin kongsikan info mengenai punca keputihan ketika hamil dan yang paling penting, bahayakah keputihan ketika hamil? Keputihan ketika hamil, apakah puncanya? Jangkitan pada bahagian faraj agakTeruskan Bacaan →

Oh.. Seksanya ‘Evening Sickness’!

Oh.. Seksanya ‘Evening Sickness’!

Lama betul saya tak menulis. Manakan tidak. Nak tengok handphone dan laptop pun menjadi satu alahan bagi saya. Rasa nak nangis tengok blog saya yang tidak ber’update’ setiap hari. Tapi apakan daya, saya memang tidak mampu nak melawan evening sickness saya ini.. Bagaimana Tangani Evening Sickness? Lain dari pengalaman terdahulu, kali ini saya mengalami loya-loyaTeruskan Bacaan →

Haid Tak Kunjung Tiba | Hamil atau Tidak?

Haid Tak Kunjung Tiba | Hamil atau Tidak?

Serabut tak bila haid tak datang-datang? Risau? Tak tahu sama ada nak gembira ke tidak sebab kita tak tahu betul ke tak apa yang difikirkan. Jangan bimbang.. Itu adalah perasaan yang normal dan ramai sebenarnya yang akan berfikiran begitu terutamanya mereka yang mengalami masalah haid tidak teratur. Jadi, bagaimana nak pastikan sama ada anda hamilTeruskan Bacaan →

Pengalaman Indah Bersalin di Dewan Bersalin Muslimah

Pengalaman Indah Bersalin di Dewan Bersalin Muslimah

Kali ini entri saya lain daripada biasa. Ianya mengenai pengalaman saya sendiri yang bersalin dan disambut oleh doktor wanita yang menjadi impian saya sejak awal mengandung. Paling tak lupa, kedua-dua anak teruna saya selamat dilahirkan di Dewan Bersalin Muslimah, Permatang Pauh. Ingin saya kongsikan pengalaman indah bersalin di Dewan Bersalin Muslimah memandangkan semakin ramai yangTeruskan Bacaan →

Bagaimana Memerahkan Aerola?

Bagaimana Memerahkan Aerola?

Dalam kedinginan malam, suatu SMS yang dikirimkan seseorang membuatkan pipi saya terasa panas. Agak bingung sebenarnya menerima suatu soalan pada tengah-tengah malam begini. Lama saya terdiam. Berkali-kali saya baca mesej berkenaan. Malu pun ada. Betul ke perempuan yang hantarkan mesej ni? Soalannya pendek namun agak speku.. ” Assalamualaikum Kak. Akak boleh share tak cara memerahkanTeruskan Bacaan →

Teknik Berbengkung Dengan Betul

Teknik Berbengkung Dengan Betul

Tahukah anda, teknik berbengkung dengan betul ini sebenarnya boleh membantu mengecilkan semula pinggul yang terbuka selepas bersalin? Dengan cara yang betul, tidak mustahil untuk anda peroleh tubuh yang ramping sebaik saja berpantang. Teknik berbengkung yang betul serta amalan pemakanan yang dijaga mampu mencantikkan anda kembali. Teknik berbengkung dengan betul Tips ini saya kongsikan setelah merasaiTeruskan Bacaan →

Akibat Tidak Cukup Berpantang

Akibat Tidak Cukup Berpantang

Tidak lama dahulu, saya pernah menghadiri majlis cukur jambul bayi seorang kenalan yang tidak begitu rapat. Agak terkejut melihatkan beliau begitu selamba melanggar pantang. Contohnya, dalam keadaan beliau belum pun sampai 28 hari berpantang, saya lihat beliau menghala tubuhnya ke arah kipas angin tanpa memakai sweater atau baju tebal. Saya lihat kakinya juga terdedah tanpaTeruskan Bacaan →

Perlukah Saya Amalkan Suplemen?

Perlukah Saya Amalkan Suplemen?

Salam ceria semua! Semoga tips kesihatan dan ilmu megnenai suplemen yang saya kongsikan selama ini membantu anda sekeluarga menjalankan kehidupan yang lebih baik. Saya terpanggil untuk menulis entri kali ini dengan soalan cepumas, “ Perlukah saya amalkan suplemen? Saya dah sihat.” Perlukah saya amalkan suplemen? Ya.. Perlukah anda? Untuk menjawab soalan ini, saya ingin utarakanTeruskan Bacaan →

Anda boleh menggunakan Shaklee ID saya untuk dapatkan harga ISTIMEWA di mana-mana kaunter Shaklee!

Testimoni

Perut Buncit Kini Kempis

PENAFIAN & DISCLAIMER

Blog ini adalah hak milik peribadi saya dan tidak ditaja oleh oleh mana-mana warga persendirian, organisasi, mahupun pihak ketiga. Segala hasil penulisan adalah melalui pembacaan, pengalaman sendiri & perkongsian daripada pengguna (setelah mendapat keizinan daripada pengguna tersebut). Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan, dan saya ingin pembaca yang budiman tahu bahawa blog ini tidak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.

* DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Follow Us

Follow our activity on the web and get to know us.

Contact Us

ID Shaklee: 881070,

+60124020841

Distributor Jawi Penang (COD)

hubungi@mommasihat.net

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.