Keguguran Rambut Selepas Bersalin?

Ramai wanita yang baru bersalin terutamanya buat kali pertama mengaku akan masalah yang dihadapi. Keguguran rambut selepas bersalin, kenapa dan bagaimana cara mengatasinya? Adakah ianya normal ataupun tidak?

Keguguran rambut selepas bersalin, apakah puncanya?

Tips atasi keguguran rambut selepas bersalin

Punca utama yang boleh dikenalpasti ialah berlakunya perubahan hormon.

 1. Keguguran rambut selepas bersalin berlaku kepada hampir semua wanita. Ibu baharu bersalin boleh hilang antara 50-100 urat rambut setiap hari.
 2. Anda harus faham, hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan menyebabkan keguguran rambut.
 3. Walaupun rambut banyak gugur di awal kelahiran, anda tidak perlu panik kerana anda tidak akan menjadi botak. Sebaliknya ia akan kembali normal sebaik bayi menyambut ulang tahun pertama.
 4. Biasanya, lebih kurang 85 ke 95 peratus rambut lima hingga 15 peratus berada dalam peringkat berehat.
 5. Selepas peringkat berehat, rambut akan gugur. Biasanya ketika anda menyikat atau bersyampu rambut. Ia akan diganti dengan rambut baharu. Purata keguguran rambut bagi wanita adalah lebih kurang 100 helai sehari.
 6. Ketika hamil, peningkatan tahap estrogen melambatkan peringkat pertumbuhan. Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari.
 7. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.
 8. Keguguran luar biasa akan berkurangan dan rambut akan kembali seperti sebelum pra mengandung. Ini mengambil masa di antara 6 ke 12 bulan selepas bersalin.
 9. Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka.

* Dipetik dari sumber

Keguguran rambut selepas bersalin, apa yang patut dilakukan?

Saya tertarik untuk kongsikan salah satu kenyataan dari sumber berkenaan tips untuk ibu-ibu yang mengalami masalah keguguran rambut yang dianggap kritikal ini.

” Anda tidak boleh menghentikan makanan yang berkhasiat dan kaya dengan protein dan zat besi selain daripada vitamin pra natal anda..”

Kenyataan tersebut menjawab pertanyaan beberapa orang rakan sepejabat yang sedikit kehairanan apabila masalah keguguran rambut yang saya alami selepas bersalin itu lebih cepat pulih. Sepanjang berpantangkan anak kedua saya, tidak pernah sehari pun saya ketinggalan mendapatkan khasiat protein, zat besi, zink dan pelbagai nutrien yang diperoleh dari Set Berpantang dan ESP yang saya beli ketika itu. Ianya berlanjutan sehingga saya menyertai ahli Shaklee kerana sangat yakin dengan khasiat suplemen 100% organik itu.

Rawatan dari luar juga saya peroleh dari Set Penjagaan Rambut ProSante iaitu syampu, conditioner yang jarang saya pakai serta Scalp Treatment yang sangat membantu menyuburkan rambut saya dari folikel sehingga ke hujung rambut. Suami turut perasan bagaimana helaian-helaian rambut semakin berkurangan sehingga ada satu tahap tiada sehelai rambut panjang pun di dalam kamar mandi.

Hebat kan penangan Set Berpantang Shaklee? Bukan saja cepat memulihkan tenaga dan kesihatan dalaman saya, malah turut membantu memulihkan rambut ini. Alhamdulillah.. Saya sangat berpuas hati dengan suplemen Shaklee dan tidak pernah terfikir untuk beralih kepada jenama lain memandangkan ianya HALAL serta jauh dari bahan kimia.

Diharap perkongsian saya itu tadi memberi manfaat kepada anda di luar sana. In shaa Allah..

 

Pengedar Shaklee Anda

* COD Available (Jawi, Nibong Tebal, Sungai Bakap, Juru dan Parit Buntar)

MommaSihat

012-4020841

 

4 Response to Keguguran Rambut Selepas Bersalin?

 1. jaymiee says:

  habis bersepah rambut kat dalam rumah kan…

 2. Nurinsaniah says:

  alhamdulillah..terbaik

Komen Di sini

CommentLuv badge

Anda boleh menggunakan Shaklee ID saya untuk dapatkan harga ISTIMEWA di mana-mana kaunter Shaklee!

Testimoni

Perut Buncit Kini Kempis

PENAFIAN & DISCLAIMER

Blog ini adalah hak milik peribadi saya dan tidak ditaja oleh oleh mana-mana warga persendirian, organisasi, mahupun pihak ketiga. Segala hasil penulisan adalah melalui pembacaan, pengalaman sendiri & perkongsian daripada pengguna (setelah mendapat keizinan daripada pengguna tersebut). Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan, dan saya ingin pembaca yang budiman tahu bahawa blog ini tidak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.

* DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Follow Us

Follow our activity on the web and get to know us.

Contact Us

ID Shaklee: 881070,

+60124020841

Distributor Jawi Penang (COD)

hubungi@mommasihat.net

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.