Khasiat Kesihatan Dengan Halia

Khasiat Kesihatan dengan Halia
Halia adalah sangat sinonim dalam kehidupan manusia. Bukan saja sebagai perasa dalam makanan, ianya juga sangat terkenal dalam perubatan tradisional mahupun yang moden. Ianya mengandungi banyak atsiri, damar, mineral sineol dan sebagainya termasuklah vitamin A, B1, C dan protein.
Halia boleh digunakan untuk membuang angin dari badan, merawat anggota badan yang terseliuh, menghilangkan rasa pening dan sebagainya. Ianya juga sesuai digunakan untuk orang yang mudah terkena selsema. Disebabkan saya merupakan salah seorang yang mudah terkena selsema suatu ketika dulu, maka saya mahu kongsikan satu tips mudah yang saya dapati dari Majalah Rapi.
Jika anda berasa kurang sihat atau menghidap selsema, cuba minum segelas teh halia . Mungkin resepi di bawah membantu anda menghasilkan teh halia yang lebih menarik dan sedap.
Bahan-bahan:
4 gelas air
2 inci halia segar
hirisan lemon
Madu sebagai penambah perisa
 
Cara membuat:
 
  1. Kupas dan hiris akar halia
  2. Isikan air ke dalam periuk dan biarkan mendidih
  3. Kecilkan api, tutup periuk dan biarkan selama 15 hingga 20 minit.
  4. Tapiskan air tersebut dan masukkan lemon dan madu sebagai penambah rasa

 

Oh ya. Tahu tak anda, Shaklee turut menggunakan halia sebagai sumber dalam suplemen Peppermint Ginger Plus? Ianya mengandungi 4 jenis herba dari Barat dan Timur dan telah dikaji secara klinikal dapat membantu dalam mengatasi masalah loya, gastrik, mabuk laut, sendawa dan penghadaman.

4 jenis herba yang dimaksudkan di atas adalah pudina, halia, pokok Adas dan cekur manis. Kebaikan keempat-empat bahan ini disatukan menjadi satu kapsul yang sangat berkesan! Ianya boleh dicampurkan ke dalam air suam dan minum ataupun terus ditelan. Saya sendiri pernah rasa sakit perut yang dipenuhi dengan angin dan tak boleh membuang untuk satu hari tu. Atas nasihat seorang kawan, saya pun menelan 1 biji Peppermint Ginger Plus. Alhamdulillah.. Result tak sampai berapa minit. Saya kira mungkin dalam 15 ke 20 minit, saya mula sendawa secara berterusan. Perut pun lega. Mulai hari tu, saya simpankannya sebagai stok di waktu kecemasan. Anda pun patut menyimpannya sebagai First Aid di rumah.
MommaSihat.Net
SMS | Whatsapp: 012-4020841

Komen Di sini

CommentLuv badge

Anda boleh menggunakan Shaklee ID saya untuk dapatkan harga ISTIMEWA di mana-mana kaunter Shaklee!

Testimoni

Perut Buncit Kini Kempis

PENAFIAN & DISCLAIMER

Blog ini adalah hak milik peribadi saya dan tidak ditaja oleh oleh mana-mana warga persendirian, organisasi, mahupun pihak ketiga. Segala hasil penulisan adalah melalui pembacaan, pengalaman sendiri & perkongsian daripada pengguna (setelah mendapat keizinan daripada pengguna tersebut). Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan, dan saya ingin pembaca yang budiman tahu bahawa blog ini tidak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.

* DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Follow Us

Follow our activity on the web and get to know us.

Contact Us

ID Shaklee: 881070,

+60124020841

Distributor Jawi Penang (COD)

hubungi@mommasihat.net

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.