Komplikasi Serius Ketika Hamil (Bah. Akhir)

[..sambungan Komplikasi Serius Ketika Hamil : Bah. 2]

11) Kehamilan kembar

Kehamilan kembar adalah kehamilan dengan dua atau lebih janin, yang terjadi ketika lebih dari satu telur subur dan tertanam di dalam rahim. Antara faktor kehamilan kembar ini berlaku ialah, adanya sejarah genetik keluarga dengan kehamilan kembar, mengandung di usia lebih tua atau pemakanan ubat-ubatan yang merangsang ovulasi tertentu.

Meskipun bukan salah satu komplikasi serius ketika hamil yang berisiko, kelahiran pra-matang, hipertensi akibat kehamilan, anemia, kecacatan, keguguran, kelahiran caesar, perdarahan pasca melahirkan adalah di antara beberapa kesulitan yang dapat dikaitkan dengan hal ini.

12) Kehamilan ektopik (Hamil di luar rahim)

Kehamilan ektopik adalah suatu kehamilan yang berkembang di luar rahim, di mana tiada aliran darah yang mencukupi untuk janin. Walaupun janin itu hidup tetapi ianya akan tetap mati akibat dari ketiadaan darah yang mencukupi. Kondisi ini lebih mudah terjadi kepada wanita yang mengalami masalah ketidaksuburan, endometriosis, penyakit seksual yang berjangkit serta intrauterine device (IUD).

13) Keguguran

Juga disebut sebagai aborsi spontan, keguguran didefinisikan sebagai kehilangan kehamilan awal, yang dapat dikategorikan ke jenis berikut:

  • Terancam (perdarahan di trimester pertama)
  • Lengkap (janin, plasenta dan jaringan lain yang disahkan dengan pendarahan)
  • Tidak lengkap (beberapa bagian dari jaringan tetap di dalam rahim)
  • Lewat aborsi (janin mati tetapi tidak melewati keluar dari rahim)
  • Septik (terinfeksi keguguran)
  • Berulang (lebih dari tiga kali keguguran)

14) Kelahiran mati

Merupakan kondisi di mana bayi meninggal di dalam rahim. Diabetes, tekanan darah tinggi, kelainan bawaan, penyakit Rh, masalah plasenta, adalah penyebab pasti bayi lahir mati.

15) Pendarahan pasca melahirkan

Pendarahan pasca melahirkan merupakan salah satu komplikasi kehamilan berisiko tinggi, di mana terjadi perdarahan yang berlebihan setelah melahirkan.

Kondisi ini lebih umum setelah bedah caesar, rahim terus kontraksi dan mengusir plasenta. Akibatnya, kontraksi ini menekan pembuluh darah di daerah di mana plasenta dihubungkan, intens menyebabkan perdarahan pasca-melahirkan.

Untuk mengatasi komplikasi kehamilan berisiko tinggi berkonsultasilah dengan doktor. Paling elok, anda disyorkan melakukan ujian kehamilan berisiko tinggi dan mengambil ubat yang tepat bagi membantu ibu melalui proses kehamilan dengan lebih sihat dan sihat.

Ibu-ibu juga digalakkan mengambil suplemen yang kaya dengan multi-vitamin, asid folik, zat besi serta kalsium bagi membantu meningkatkan tumbesaran bayi di samping menyokong kesihatan ibu. Paling elok, cari lah suplemen bersifat organik dan 100% selamat seperti produk Shaklee yang dijamin selamat penggunaannya di seluruh dunia.

Sumber dipetik dari sebuah majalah kesihatan Indonesia: Muslim Sehat dan diubahsuai ayatnya supaya boleh difahami dalam Bahasa Melayu.

Suplemen sesuai untuk ibu hamil boleh dirujuk di sini: Set Ibu Mengandung

MommaSihat

012-4020841

Komen Di sini

CommentLuv badge

Anda boleh menggunakan Shaklee ID saya untuk dapatkan harga ISTIMEWA di mana-mana kaunter Shaklee!

Testimoni

Perut Buncit Kini Kempis

PENAFIAN & DISCLAIMER

Blog ini adalah hak milik peribadi saya dan tidak ditaja oleh oleh mana-mana warga persendirian, organisasi, mahupun pihak ketiga. Segala hasil penulisan adalah melalui pembacaan, pengalaman sendiri & perkongsian daripada pengguna (setelah mendapat keizinan daripada pengguna tersebut). Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan, dan saya ingin pembaca yang budiman tahu bahawa blog ini tidak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.

* DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Follow Us

Follow our activity on the web and get to know us.

Contact Us

ID Shaklee: 881070,

+60124020841

Distributor Jawi Penang (COD)

hubungi@mommasihat.net

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.