Rancang Kehamilan | Perlu ke GLA?

Rancang kehamilan? Setelah Akhtar menjangkau usia 2 tahun, saya mula tertarik untuk mengandung lagi. Tapi tidak lah secara serius. Hanya bermain-main di fikiran sahaja. Namun hari ini, saya dikejutkan lagi dengan sebuah berita gembira dari seorang kawan SID iaitu Puan T. Beliau baru saja melahirkan seorang bayi lelaki tahun lepas dan tidak pernah menyangka sesuatu yang dilakukannya sebelum November tahun lepas mengubah dirinya dan keluarga pada hari ini.

expecting

Rancang Kehamilan? (Gambar Hiasan)

Rancang kehamilan

Puan T sebenarnya risau akan haidnya yang tidak regular sejak bersalinkan anak keduanya itu. Malah, beliau juga sebenarnya dalam proses menurunkan berat badan. Apabila mengetahui kepayahan seseorang itu menurunkan berat badan adalah berkemungkinan kerana hormon yang tidak stabil, kawan saya ini amalkan GLA Complex bagi membetulkan semula hormon serta mengamalkan senaman bagi membantunya turunkan berat badan.  Sempat juga dihabiskan sebotol GLA Complex sebelum haidnya berhenti sekali lagi.

Ketika bertemu dengan doktor hari ini, beliau terkejut apabila disahkan hamil 16 minggu. Tahniah buat beliau dan keluarga. Semoga murah rezeki kawan saya ini atas sharing cara pemakanan secara personal kepada saya. Hehe..

photo (7)

Pengakuan Puan T yang sempat menghabiskan sebotol GLA Complex sebelum haidnya berhenti sekali lagi

 

Tapi saya terfikir juga, patutkah saya mencuba GLA Complex? Atau tunggu dulu dan biar saja bila harinya saya mengandung lagi? Saya sendiri tidak pasti. Allah SWT lebih tahu apakah yang terbaik untuk saya dan suami. Saya juga percaya, mungkin yang ketiga itu akan datang sendiri bila kami sekeluarga betul-betul bersedia kerana saya tahu, kami belum sungguh-sungguh mencuba. Hmm…

Patutkah saya rancang kehamilan?

expecting2

Ibu saya menyarankan supaya saya merancang dahulu kerana mahu saya betul-betul bersedia.  Kata Mama, rahim  orang perempuan ini betul-betul perlu dijaga kerana ianya mahkota wanita. Sangat bernilai harganya yakni tiada galang-gantinya. Namun, percaya atau tidak, saya tidak pernah mengamalkan pil perancang selama ini kerana risau akan kesannya pada masa akan datang.

Tapi, bila dah dengar kawan-kawan dan adik ipar saya sendiri sedang mengandung, ianya seperti memanggil-memanggil saya untuk turut serta menimang cahaya mata sekali lagi. Teringin juga bermain dengan budak kecil tapi kata hati saya, biarkan saja segala-galanya berlaku sendiri.. Mungkin kalau saya betul-betul mahu hamil lagi, saya akan pertimbangkan GLA Complex.. Hmm.. Sekali lagi.. Perlu ke GLA?

 

MommaSihat.Net

SMS | Whatsapp | Wechat | Telegram : 012-4020841

Komen Di sini

CommentLuv badge

Anda boleh menggunakan Shaklee ID saya untuk dapatkan harga ISTIMEWA di mana-mana kaunter Shaklee!

Testimoni

Perut Buncit Kini Kempis

PENAFIAN & DISCLAIMER

Blog ini adalah hak milik peribadi saya dan tidak ditaja oleh oleh mana-mana warga persendirian, organisasi, mahupun pihak ketiga. Segala hasil penulisan adalah melalui pembacaan, pengalaman sendiri & perkongsian daripada pengguna (setelah mendapat keizinan daripada pengguna tersebut). Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan, dan saya ingin pembaca yang budiman tahu bahawa blog ini tidak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.

* DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Follow Us

Follow our activity on the web and get to know us.

Contact Us

ID Shaklee: 881070,

+60124020841

Distributor Jawi Penang (COD)

hubungi@mommasihat.net

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.