Tips TIngkatkan Peratus Kehamilan

Tips TIngkatkan Peratus Kehamilan
Salam ceria semua! Dalam blog saya yang lama, topik ni antara topik terhangat dan menjadi tumpuan pembaca blog MommaSihat.Com. Topik hari ini bakal membongkar bagaimana pemakanan membantu anda untuk meningkatkan peratus kemungkinan anda mendapat cahaya mata. Inshaa Allah..
Persenyawaan Ovum dan Sperma boleh dibantu melalui pemakanan yang sihat

Persenyawaan Ovum dan Sperma boleh dibantu melalui pemakanan yang sihat

Sebelum mengupas lebih lanjtu, tahukah anda, amalan hidup tidak sihat juga adalah salah satu faktor persenyawaan tidak berlaku? Siasat semula faktor-faktor ini:
1) Adakah anda penggemar kopi, nescafe atau apa-apa saja yang berkaitan cafein?
2) Adakah anda peminum alkohol?
3) Adakah anda perokok tegar ataupun pernah merokok?
4) Adakah anda mengambil berat dengan pemakanan anda setiap hari?
Jika anda atau pasangan jatuh dalam kategori di atas, Momma Sihat cadangkan supaya anda mengambil suplemen tambahan untuk mengembalikan sel-sel berkualiti di dalam tubuh anda. Berbalik kepada ilmu yang saya katakan tadi, saya nak kongsikan satu rahsia berkaitan amalan pemakanan harian. Di zaman serba canggih dan pantas ini, ramai antara kita memilih untuk mengambil jalan mudah dan ringkas dalam penyediaan makanan. Ada yang lebih gemar makan makanan segera di luar yang tidak pasti berapa banyak kalori yang terhidang. Tahukah anda, nutrisi apakah yang membantu persenyawaan berlaku? Protein, Vitamin C, B-complex, Vitamin E, Selenium dan Zinc penting dalam meningkatkan peratus persenyawaan berlaku.
Protein (cadangan- ESP Shaklee)
Sumber Protein ialah makanan asas kepada sel. Maka, sel yang sihat dan berkualiti akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain2.
Vitamin C (cadangan- Sustained Released Vita-C Shaklee)
Sumber Vitamin C di dalam tubuh membantu proses sintesis hormon-hormon kritikal yang berkaitan dengan seks dan kesuburan seperti androgen, estrogen & progesteron.
B-Complex (cadangan B-complex Shaklee)
Kehadiran B-Complex di dalam tubuh memberi tenaga dan perasaan tenang. Ketenangan membantu anda dan pasangan untuk lebih relaks dan jauh dari tekanan. Ini membantu anda ‘mencipta’ sendiri suasana tenteram.
Vitamin E (cadangan Vitamin E & Selenium Grape Seed)
Ramai yang tahu kelebihan vitamin E sebagai agen kecantikan kulit yang asli. Selain berfungsi sebagai agen kecantikan, ianya membantu dalam pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA). Ia juga mempunyai khasiat yang membantu meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.
Zinc (cadangan Zinc Complex Shaklee)
Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat. Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.

 

Kacip fatimah (cadangan Alfalfa Shaklee)
Ianya digalakkan untuk diamalkan oleh wanita, terutama kepada mereka yang rasa “sakit ketika bersama”. Selain itu, ianya turut membantu mengatasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut. Dengan ini, pasangan akan rasa lebih selesa ketika bersama.
Tambahan untuk wanita (cadangan GLA Complex Shaklee)
GLA Complex sangan sesuai diamalkan oleh wanita yang menghadapi masalah haid tidak teratur. GLA (Gamma Linolenic Acid) membantu wanita menghasilkan cecair serviks yang subur dan berkualiti (dikenali sebagai “Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)“). Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, dan terus laki ke Tiub Fallopio, yang seterusnya berenang ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).
Diharap info-info di atas membantu anda untuk mengamalkan pemakanan yang baik sekaligus menyihatkan tubuh anda. Mari amalkan pemakanan sihat bersama-sama! Siapa tahu, giliran anda pula yang menerima khabar baik itu. Inshaa Allah.. Apa pun, usaha yang tidak mengenal jemu sudah pasti akan membuahkan hasil. Wallahualam..

Sumber: genkimomma.combabycenter dan Dr Merilyn Glenville

 

MommaSihat.Net,

SMS|Whatsapp: 012-4020841

Komen to Tips TIngkatkan Peratus Kehamilan

Komen Di sini

CommentLuv badge

Anda boleh menggunakan Shaklee ID saya untuk dapatkan harga ISTIMEWA di mana-mana kaunter Shaklee!

Testimoni

Perut Buncit Kini Kempis

PENAFIAN & DISCLAIMER

Blog ini adalah hak milik peribadi saya dan tidak ditaja oleh oleh mana-mana warga persendirian, organisasi, mahupun pihak ketiga. Segala hasil penulisan adalah melalui pembacaan, pengalaman sendiri & perkongsian daripada pengguna (setelah mendapat keizinan daripada pengguna tersebut). Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan, dan saya ingin pembaca yang budiman tahu bahawa blog ini tidak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.

* DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Follow Us

Follow our activity on the web and get to know us.

Contact Us

ID Shaklee: 881070,

+60124020841

Distributor Jawi Penang (COD)

hubungi@mommasihat.net

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.